tisdag 2 februari 2010

Varning för "smalmat"

Idag läste jag ytterligare en artikel i Aftonbladet på temat kalorijakt. Denna gång med "smarta" tips på vad man ska se upp med när man äter lunchmat ute.

Om man nu valt att vara kalorijägare är man ju fullkomligt blåst i huvudet om man inte lyckats uppfatta att majonnäs, salladsdressing, pommes frites och friteringar innehåller en hel del kalorier. Jag förstår inte varför man gör en hel tidningsartikel om sådana saker, har vi inte kommit längre?

Sedan är det också denna ständiga förväxling mellan "fett" och "kalorier". Fortfarande föredrar många att se orden "fett" och "fettbildande" som synonymer. Du är vad du äter, nja, inte riktigt. Ändå hittar jag ideligen "smala" recept på den där webbplatsen. Smala efterrätter, för de innehåller alltså inte så mycket fett. Och då, tror man, blir man smal själv. Det är ju bara det att de brukar vara proppade med socker.

Oavsett vad man tycker om LCHF, Atkins, GI och andra popdieter (de kallas så när man vill nedvärdera dem) kan vi väl ändå enas om att man inte blir fet av att äta fett så som dessa dieter förespråkar? Hade det varit sant, skulle ju alla som följde dem börja gå upp i vikt i rasande fart. Sedan kan man fortsätta att komma med hälsoargument om man så vill. Men: man blir inte fet av att äta fett.

Dessutom blir man inte alltid smal av att äta mager mat. Jag tycker att ordet "smalmat" är mycket missvisande, och det borde inte användas mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar